Viena pentru incepatori: ce poti gasi de mancare la pietele si targurile de Craciun si Advent din Viena

5d257-mancare2bla2bviena

Ce altceva se poate asocia mai bine cu o piata de Craciun decat mirosul imbietor al vinului fiert si al mancarurilor care fierb, se coc, sau se prajesc acolo, pe loc? Intr-un ametitor vartej de scortisoare, vanilie si… bacon, iata-ne ametiti din start, fara sa fi pus macar gura pe un stropisor de alcool! Oh, tu, biet stomac flamand, care ai venit la targ exact dupa orele de birou! Da, da, nemiloase circumstante pe la pietele si targurile de Craciun din Viena! Atat de multe lucruri de incercat, ce sa alegem, ce sa alegem?

Am sa incep cu o parere strict personala: eu una nu beau nimic cu alcool la pietele si targurile de Craciun. Motivul este unul foarte simplu: inainte chiar sa vad un documentar la tv, am patit-o pe pielea mea. Intr-o seara din anul de gratie 2012, cand am baut ultimul Punsch cu alcool la piata de Craciun din fata Primariei din Viena, mi-a fost atat de rau incat am crezut ca ajung la spital. Mie si restului de familion aflat in vizita cu care ma bucurasem de aromele canii de Punsch. Singurul lucru pe care il pot descrie a fost ca ma simteam de-a dreptul otravita. Nu, nu din cauza ca fusese ceva toxic in licoare, ci pur si simplu pentru ca bauturile astea facute sa fie servite la asemenea adunari rareori au vazut ceva natural. Mai sunt, dar in principiu baza este un sirop produs industrial. Pe care daca nu stii cum sa-l dozezi, e rau. E rau pentru cel care bea, zic. De cele mai multe ori nu ar trebui sa se adauge nimic altceva decat apa, dar se mai adauga ori niste vin, ori niste rom. Iar, dupa cum bine se stie, alcoolul care nu e bine dozat e de-a dreptul otrava. Brrrr. De aceea, cu un exercitiu de vointa si ambitie, nu mai beau decat Punsch pentru copii. Adica fara nicio picatura de alcool in el. Familia e mai curajoasa, ei mai incearca si cu alcool. La prima vizita de anul asta la piata din fata Primariei au baut Punsch cu capsune si au zis ca a fost bun. Si nici nu le-a fost rau. In fata bradului, cum te uiti la el, la stanga imprejur 😀 .

Daca am inteles ca autoarei ii este frica de bauturile de la pietele si targurile de Craciun (de oriunde din lume 😀 ), hai sa vedem totusi ce putem manca.

Sarim repejor peste vata de zahar si rulourile de spuma in foietaj. Trecem poate chiar si peste turta dulce. Ne putem insa opri la Kaiserschmarrn (stiti voi, clatita imperiala distrusa 😀 ). Ori la fructele trase in ciocolata.

Daca vreti ceva sarat, atunci n-aveti cum sa ocoliti carnatii la gratar. De-s Käsekrainer, ori Bratwurst, ori Bosna, buni sunt toti. Pe langa ei, desigur, cartofii prajiti. Oare cum ar putea lipsi?

Ca alternativa la cartofii prajiti, gasim pe la pietele si targurile de Craciun din Viena si cartofi copti, cu diferite sosuri, ori cu branza.

Am vazut chiar si Knödel – galustele grase de paine, ori de cartofi, puse pe varza (nu pe harță 😀 )!

Supa in paine – fie ca e supa de gulas, ori supa de cartofi, de exemplu, e si ea prezenta la chioscuri.

Sunca de toate felurile, carnati afumati si alte mezeluri din care se poate face rapid un platouas cu de toate, se gasesc si ele din belsug.

Iar painea! Painea neagra, indesata, satioasa, e si ea oferita cu generozitate. Si nici covrigii, uriasi sau nu, nu lipsesc! Si nici gogosile presarate din belsug cu zahar pudra!

Si ce-ar fi o piata sau un targ de Craciun la Viena fara migdale prajite? In crusta de zahar cu vanilie, ori sarate, ori picante. Sau fara alte feluri de nuci. Sau, vai!, cum ar fi fara castanele coapte?!

E loc destul in stomac? Sunteti indeajuns de flamanzi? Atunci, la drum, la explorat, la descoperit, la gustat! Craciunul nu-i departe, dar pana cand vine, ne desfatam cu atmosfera din oras!

 

Reclame