Krampus si Nikolo, sau despre Mos Niculaie in Austria

Mos Nicolae in Austria - Krampus und Nikolo

Si la Viena se lustruiesc ghetutele in seara de 5 decembrie si toata lumea astepta cu nerabdare sa vada ce gaseste a doua zi de dimineata. Traditia spune asa: nuci, arahide, curmale, smochine, portocale, mandarine, banane, mere si… desigur, ciocolata! Dar nu orice fel de ciocolata, ci figurine care ii infatiseaza pe Krampus si pe Nikolaus, sau Nikolo cum i se mai spune. Daca in cazul lui Nikolo ne e simplu sa ne dam seama cine este – Mos Niculaie al nostru – cine o fi Krampus?

Krampus nu este altceva decat contrapartida lui Nikolo. Mosul bland aduce daruri, Krampus este insa cel care pedepseste. Legenda spune ca el, aceasta figura inspaimantatoare prezenta pe parcursul Adventului, este cel care aduce joarda copiilor care n-au fost cuminti. Dar putina lume stie ca in vremurile trecute, Krampus era si un element de ordine sociala, care ii pedepsea pe fermierii prea lacomi, ori pe stapanii prea severi, de exemplu.

Inainte de Krampus asa cum il stim astazi, inainte de crestinim, a fost pagana Frau Percht, care intruchipa atat binele, cat si raul. Atunci, de mult, mult de tot, oamenii se costumau si isi puneau masti pentru a speria spiritele rele ale iernii si a le alunga.

In Austria zilelor noastre, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, umbla prin sate Nikolaus, insotit de o ceata de creaturi blanoase, cu clopote mari la solduri – Krampusii, desigur. Mastile lor, facute cu mare arta, sunt inspaimantatoare, dar sub ele se ascund doar niste oameni, la fel ca si sub barba lui Nikolaus.

Despre paradele cu monstri – Perchten si Krampus – voi scrie in curand, caci sunt evenimente demne de vazut, in ciuda discutiilor care au loc in prezent. Dar si despre asta, intr-o alta postare.