Wiener Spitzbuben: biscuiti vienezi din aluat fraged, umpluti cu gem

_MG_4192

De fapt, daca ne gandim bine, toti biscuitii astia de Craciun au o singura reteta: niste faina, un ou, mult unt, zahar dupa cat de lasa constiinta. In plus, pe ici pe colo, mai apar niste gem, niste anason, niste chimen, niste migdale, niste nuci, ori chiar si niste fructe confiate. Si cam asta ar fi.

In plus, tin sa adaug: o bucatarie in care domneste haosul (vorbesc strict despre familia noastra, daca si la voi e la fel, hai sa facem un fan club 😀 ), niste personaje care fura din biscuitii deja copti (dar niciodata din cei care nu trebuie uniti de crema, ci fix din cei care sunt strict numarati si pusi in perechi, in asa fel incat la sfarsit voi avea cel putin 10 perechi de biscuiti cu gaura de lipit cu crema ori cu gem 😮 ), niste pisici pline de faina (pentru ca cineva va considera automat haios ca motanul negru arata mai bine cu putin alb. Bine ca nu cu putin mov! ) si un castron cu nuci din care se serveste toata lumea, fara exceptie, desi ai pus chiar si biletel cu „accesul interzis”.

Cand intr-un final reusesti totusi sa alungi toti intrusii din bucatarie, poti incepe framantatul. Iei un bol mare si pui acolo:

  • 300 gr. faina alba
  • un praf de sare
  • 3 linguri de zahar (aici calculat si zaharul vanilat, daca vrei mai dulce, e problema ta)
  • 1 ou maricel
  • 200 gr. unt rece taiat bucatele

Mai avem nevoie de:

  • folie transparenta pentru imapchetat aluatul si racit in frigider
  • faina pentru planseta
  • forme de biscuiti
  • un gem sau o marmelada consistente, care nu se scurg, pentru umplut/lipit biscuitii
  • zahar pudra pentru, desigur, pudrat

Amestecam, deci, in bol, faina cernuta cu sarea si zaharul. Adaugam oul si untul si framantam energic pana obtinem un aluat frumos, care se lasa prelucrat usor intr-o bila. Impachetam bila in folie si o punem la frigider vreo ora.

Scoatem apoi aluatul din folie. Infainam planseta de lucru si incepem sa rulam aluatul (cu sucitorul presarat si el cu faina). Secretul ar fi aici sa putem intinde aluatul cat de subtire putem. Daca nu putem, nu ne crizam, va garantez ca si biscuitii mai grosi se vor manca.

Din foaia de aluat taiem perechi: unii biscuiti simpli, altii cu gaura 😀 . Ii punem in tava de cuptor in care am asezat mai intai o foaie de hartie de copt. Coacem la 180/200 de grade (fiecare cum va stiti cuptorul de ambitios) pentru 12 minute.

Lasam la racit si lipim apoi apoi cu gem. Presaram si niste zahar pudra si gata-s Wiener Spitzbuben. Ce nume potrivit pentru haosul din bucatarie! Caci Spitzbuben sunt pe-aici micii hoti, care se tin de prostii, intinzand mana fie la un mar, fie la un castron de nuci, fie la orice altceva ce nu li se cuvine. Nu te poti supara insa prea tare pe ei: sunt obraznici, dar nu rauvoitori 😀 ! La fel ca personajele din bucataria mea!

Pofta buna, Mahlzeit si Craciun fericit, dragilor!

Anunțuri

1 comentariu

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s